1. Kiinan muuri wikipedia
  2. Kiinan muuri – Hikipedia
  3. Kiinan muuri wikipedia 2011
  4. Kiinan muuri wiki

2) "Kiinan muuri on rakennettu 300-luvun eaa. ja 1600-luvun välisenä muurin vanhimmat osat rakennettiin vuosien 770–476 eaa. välillä" Tässä on aika selkeää ajallista heittoa. -- PtG ( keskustelu) 20. 34 (EET) Hyvä huomio, pituuden eri määritelmät oli ilmoitettu epäselvästi ja muurin syntyaika samoin (vanha tekstikerrostuma oli lainannut lähdettä huonosti). Selitin nyt määritelmät paremmin ja uusien lähteiden mukaisesti. -- Savir ( keskustelu) 20. 52 (EET) Kannatan – J. K Nakkila ( keskustelu) 23. maaliskuuta 2014 kello 21. 22 (EET) Merkitään ja arkistoidaan. -- PtG ( keskustelu) 23. 52 (EET)

Kiinan muuri wikipedia

linnoite, joka on tarkoitettu suojelemaan aluetta mahdollisilta hyökkääjiltä Kaupunginmuuri on antiikin- ja keskiaikaisissa kaupungeissa yleinen muuri, joka ympäröi kaupungin. Vaaran uhatessa portit suljettiin ja muurin tornit miehitettiin. Useissa aikoinaan muurin ympäröimissä kaupungeissa muurit on purettu kaupungin laajentuessa viimeistään 1800-luvulla. Toisinaan, esimerkiksi Pariisissa ja Wienissä, on purettujen muurien ja linnoitusten paikalle rakennettu suuria bulevardeja, jotka esimerkiksi Wienissä saivat nimet Ringstraße ja Gürtelstraße. Pariisissa on useitakin sisäkkäisiä bulevardien muodostamia kehiä, jotka sijaitsevat eri aikoina rakennettujen muurien kohdalla. Siellä viimeinen ja uloin kaupunkia ympäröinyt muuri, Thiersin puolustusmuuri, rakennettiin vasta 1840-luvulla, mutta sekin on myöhemmin purettu ja paikalla on nyt kaupunkia kiertävä moottoritie, Boulevard Périphérique. Bulevardin sijaan esimerkiksi Bremenissä purettujen muurien tilalle istutettiin puisto. Vanhat kaupunginmuurit ovat vielä suurimmaksi osaksi pystyssä esimerkiksi Tallinnassa, Visbyssä, Avignonissa, Roomassa ( Aurelianuksen muuri) ja Istanbulissa.

Ehkä muuri näkyy jos tarpeeksi matalalta radalta katsotaan, mutta missään nimessä se ei ole tarinan mukaisesti " ainoa joka näkyy" vaan monet leveämmät rakennelmat näkyvät paljon selvemmin. Samainen Journal of Optometryn artikkeli päättää: Moreover, if the Great Wall was visible from Space, then, contrary to common claims, it would not be the only visible manmade object since astronauts would also enjoy the view of the Pyramids of Egypt, the Golden Gate Bridge, the Eiffel Tower, and probably their own house in case it is more than 6 m wide and long. -- Jmk ( keskustelu) 29. marraskuuta 2012 kello 10. 06 (EET) Lupaava artikkeli -ehdotus Muokkaa Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota. Ehdotan lupaavaksi. Tämä on Viikon kilpailun 10/2014 satoa. Artikkeli on hyvin lähteistetty, ja ehkä perusasiat ovat jo tässä? Kielenhuolto ym. on tietysti aina tervetullut. Onko satelliittikuva turha, sillä siitä hädin tuskin näkee mitään, vai kuuluuko se artikkeliin juuri siksi, todistamaan että muuria on vaikea nähdä avaruudesta?

Kiinan muuri – Hikipedia

  1. Kaupunginmuuri – Wikipedia
  2. Puheajan lataus saunalahti prepaid account
  3. Kuulento ja muut salaliittoteoriat - Maailman Historia - Google-kirjat
  4. Keittiökalusteet - Sisustuswiki
  5. Koulujen syysloma 2019 helsinki cruise
  6. Kiinan muuri – Hikipedia
  7. Liiketalousopisto helsinki malmi map
  8. Kimi Räikkönen ei jaksanut murehtia huomisesta: "Ehkä huomenna on hyvät olosuhteet, ehkä ei"
  9. Auton sisäpesu helsinki konala
  10. Renkaiden vaihto herttoniemi

Roomalainen muuri (Empúries, Katalonia) 1. vuosisadasta eaa. Muuri on muuraamalla aikaansaatu seinämä. Laajemmassa merkityksessä muurilla tarkoitetaan myös muita iskoksesta selvennä tai valamalla tehtyjä tekokivisiä selvennä pystysuoria rakenteita eli muun muassa savi - ja betonimuureja. Muureja voidaan käyttää puolustautumiseen, eristämiseen ja läpikulun estämiseen. Erityisesti historiallisen sotilasrakentamisen yhteydessä muurilla viitataan vihollisen etenemisen estäviin yhtenäisiin pystysuoriin puolustusrakennelmiin, joita rakennettiin mm. puusta. Maarakennuksessa muurilla tarkoitetaan yleensä kivestä tai betonista tehtyjä, maanpainetta vastustavia rakenteita (tukimuurit, siltojen siipimuurit). Tunnettuja muureja Muokkaa Antoninuksen muuri Aurelianuksen muuri Berliinin muuri Hadrianuksen muuri Itkumuuri Kiinan muuri Katso myös Muokkaa Kaupunginmuuri Kuivamuuri Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Kiinan muuri wikipedia 2011

Mao Tse-tung tiesi muurin ehkäisevän Neuvostoliitosta tulevia kommunismin jaloja vaikutteita ja määräsi muurin tuhottavaksi. [ muokkaa] Alkuun myötämielisesti Neuvostoliittoon suhtautunut Mao Tse-tung alkoi ennen pitkää ottaa etäisyyttä suureen ideologiseen kumppanuusnaapuriinsa. Tämä johtui erityisesti Josef Stalinin ennenaikaisesta kuolemasta ( 1953). Stalinin seuraaja Hrutshev, Nikita, arvioi kiinalaisten liiaksi seuranneen Stalinin henkilökulttia ja muuta ei tarvittu; diplomaattisuhteet maiden välillä jäädytettiin ja Mao Tse-tungille tuli kiire rakennuttaa muuri entiselleen. Aina 1950 -luvun lopulta aina Neuvostoliiton hajoamiseen asti Kiinan muuri oli raskaasti aseistettu etuvartio, jonne tuotujen aseiden kantama riitti hyvinkin syvälle Neuvostoliiton puolelle. Aseellisia selkkauksia virallisesti ei tiedetä tapahtuneen kuin yhden ainoan kerran, vuonna 1969 Ussuria-joen rantamilla. Tuolloin venäläiset ampuivat koemielessä toistamiseen ns. Mainilan laukaukset kokeillakseen kiinalaisten huumorintajua.

Niillä on kuitenkin enää vain historiallisen muistomerkin merkitys. Tehtävä Muokkaa Muurin ja siihen liittyvien rakennelmien tehtävä ei tutkijoiden mukaan ole ollut pelkästään puolustuksellinen, vaan niillä on ollut moninaisia sotilaallisia ja kaupankäyntiin liittyviä merkityksiä, ja samalla yhteisö on mahtipontisilla rakennushankkeella halunnut ilmentää poliittista identitieettiään ja yhteiskunnallista asemaansa. Ne kuvastivat valtaa, ylväyttä ja varallisuutta, mutta muurien ulko- ja sisäpuolella asuville ne edustivat sortoa (valloittajamaan käskyvaltaa) ja alistamista (kuvastivat esimerkiksi kartanonherrojan talonpoikiin kohdistamaa valtaa) tai ne olivat pelkästään haittatekijä. Joillekin ne saattoivat joskus tarjota todellista ja hyvin tarpeellista suojaa. Euroopassa niitä tiedetään rakennetun suojaksi paitsi ihmisvihollisten hyökkäyksiä, myös tulvia vastaan, esimerkiksi Alankomaissa. [1] Suomi Muokkaa Nyky-Suomen kaupungeissa ei ollut muureja, mutta Viipurilla oli kaupunginmuurit. Pyöreä torni on tunnetuin muisto tästä muurista.

Kiinan muuri wiki

Suuri enemmistö kiinalaisista oli näet jäänyt työttömiksi muurin valmistumisen myötä, joten kapitalistisiin riisto-olosuhteisiin kyllästyneinä he ryhtyivät kapinoimaan hallitusta vastaan. Viimeiset japanilaiset vetäytyivät Kiinasta vuoden 1945 aikana, koska Yhdysvallat oli pakottanut heidät antautumaan kahden japanilaisten niskaan syydetyn ydinlatauksen jälkeen. Kiinalaiset saattoivat perehtyä nyt täydellisesti omaan sisällissotaansa ja kommunistit onnistuivatkin häätämään porvarillisen Kuomingtang-väen maanpakoon Formosan saarelle ( Taiwan). Kiinalaiset valitsivat itselleen voitokkaan sisällissodan jälkeen itselleen vapaissa vaaleissa presidentiksi Mao Tse-tungin, joka isällisesti ja lempeästi kaitsi valtakuntaansa aina ennenaikaiseen kuolemaansa ( 1976) saakka. Mao suhtautui aluksi muuriin jyrkän kielteisesti. Hänestä oli uuden kansakunnan yksimielisesti omaksuman ideologian kannalta ongelmallista se, että muuri sijaitsi juuri Neuvostoliiton (ja niin ikään ideologisesti oikeaoppisen Mongolian eli ns. Neuvostoliiton Kaukoidän ovimaton) vastaisella rajalla.

Kuitenkin vuodesta 1622 kun Ruotsi-Suomen kaupungeille annettiin oikeus periä tullia maaseudulta kaupunkiin myytäviksi tulevista tuotteista, kaupunkialue piti määräyksen mukaan aidata. Sisääntuloväylien kohdalla oli tulliportit. [2] Kyseessä oli kuitenkin kevytrakenteinen puusta rakennettu aitaus ja tarkoitettu liikenteen ohjaamiseen tulliporttien läpi. Puolustuksellista merkitystä niillä ei ollut. Nyky-Suomen alueella niin sanottu maatullikäytäntö päättyi vielä Ruotsi-Suomen aikana, vuonna 1808. Kiina Muokkaa Kiinassa kaikkiin uusiin kaupunkeihin rakennettiin muuri aina 1900-luvun puoliväliin asti. Varhaisimmat muurit Kiinan kaupunkien ympärille rakennettiin jo yli 5000 vuotta sitten. Kiinalaiset kaupunginmuurit olivat yleensä neliönmuotoisia. Aluksi niitä rakennettiin puolustustarkoituksiin ja rajojen merkitsemiseksi. Alueen aitaaminen neljältä sivulta on aina ollut osa kiinalaista arkkitehtuuria, ja siten on rajattu niin asutusalueet, palatsit, hallinnolliset rakennukset kuin niiden sisällä olevat tilatkin.

Ilmisodalta tuolloin pelastivat paitsi jykevä Kiinan muuri, myös sen takana ase kädessä vihollista odottavat liki miljardi kiinalaista. Kiinan muurista turistinähtävyys [ muokkaa] Pink Floydin The Wall -elokuvan kuvaukset tehtiin juuri Kiinan muurilla? Neuvostoliiton romahdettua Kiinan muuri menetti sotilaallisen merkityksensä. Kiina siirsi muurilla väijyneet sotilaansa teolliseen halpatuotantoon valmistamaan mm. Nokian puhelimia. Kiinan muuri jäi hetkeksi tyhilleen, kunnes sen turismia silmällä pitäen ajateltu status ymmärrettiin. Ensimmäinen suomalainen Kiinan muurilla pitkän marssin tehnyt vierailija oli presidentti Mauno Koivisto. Katso myös [ muokkaa] Hikinews:Olympiasoihtu Kiinan muurilla

-- Savir ( keskustelu) 17. maaliskuuta 2014 kello 17. 25 (EET) Kannatan. Mistä muuten muurin rakennusmateriaalit on hankittu? Satelliittikuva on hyvä. -- Vnnen ( keskustelu) 17. maaliskuuta 2014 kello 23. 06 (EET) Rakenne-kappaleessa on kerrottu rakennusmateriaalin lähteistä. -- Savir ( keskustelu) 17. 08 (EET) Kannatan minäkin. Satelliittikuva on ehkä vähän triviaa, mutta saa se siinä olla, kun asiasta on kuitenkin tekstiäkin ja harhakäsitys, että muuri erottuisi avaruudesta, on ilmeisen tavallinen. -- Tanár 20. maaliskuuta 2014 kello 19. 02 (EET) Meneekö multa jotain ohi, mutta pari ristiriitaisuutta siellä mielestäni on? (tai paremmin kirjoitettavaa kohtaa) 1) "Kiinan muurin viralliseksi ilmoitettu pituus on 8 851, 8 kilometriärsinainen muuri on arvioitu yli 6 200 kilometrin mittaiseksi. Vuoden 2012 mittauksessa muurin pituudeksi saatiin tarkalleen 21 196 kilometriä" Tämän voisi avata paremmin, luvut heittelevät aika radikaalisti. Jos tuo yli 20000 kilometriä on oikea mitta, niin se pitäisi mainita ensin ja sitten kertoa, että aiemmin sitä on pidetty lyhyempänä.

  1. Lukio
  2. Uusi päivä nanna
  3. Marimekko maija
  4. Hotels com turvallisuus
  5. Pakkohuutokaupat keski suomi finnois
Sun, 21 Mar 2021 03:24:21 +0000