1. Micael ja
  2. Ja autowerks

Linda Lehtoranta, 27, tiesi välittömästi mistä on kyse, kun hän lyyhistyi parkettiin naisten Korisliigan ensimmäisessä finaaliottelussa viime huhtikuussa. Diagnoosi kirkastui sekunneissa, sillä takamies oli kokenut saman syyskuussa 2016. Tuolloin Lehtoranta pelasi uransa huipulla – Belgian mestarijoukkueessa Castors Brainessa. Belgiassa katkesi akillesjänne vasemmasta jalasta. Sama jänne oli poikki nytkin, mutta toisesta jalasta. En voi kieltää, että tilanne ei olisi stressannut. — Linda Lehtoranta — Tuntui kuin joku olisi potkaissut kantapäähän. Tiesin heti mitä oli tapahtunut, Lehtoranta muistelee kolmen kuukauden taakse. Toipuminen aikataulussa Ensimmäisellä kerralla hoito ei mennyt nappiin. Jalka jouduttiin operoimaan uudestaan ja Lehtoranta oli lopulta pois kentiltä lähes puolitoista vuotta. Nyt puhutaan vähintään puolen vuoden huilista - jos kaikki menee hyvin. — Leikkauksesta on kohta kolme kuukautta ja muutaman viikon päästä pitäisi päästä juoksemaan, Lehtoranta iloitsee. — Alku oli hidas, mutta nyt ollaan ihan aikataulussa.

Micael ja

Sekä ADHD:ssa että masennuksessa vaste mielihyvää tuottaville ärsykkeille ja palkkiolle on poikkeava, mikä voi liittyä dopaminergisten ja serotonergisten geenien toimintaan ja voi olla häiriöiden välistä yhteyttä selittävä tekijä «Meinzer MC, Pettit JW, Viswesvaran C. » 11. Dopamiinivälitteisten hermoverkostojen toiminnan poikkeavuus liittyy negatiiviseen tunnetilaan, huonoon motivaatioon ja tarkkaamattomuuteen. Kun ADHD ja masennus esiintyvät samanaikaisesti, on arvioitava häiriöiden ensisijaisuutta. Jos ADHD on ensisijainen häiriö, saattaa masennus lievittyä ADHD-oireiden hoidolla. Mikäli ADHD:n hoito ei lievitä masennusoireita, voidaan hoitoon lisätä yksilöpsykoterapia, ja mahdollisesti myös masennuslääkitys. Metyylifenidaattilääkityksellä saattaa olla masennusta ehkäisevää vaikutusta «Lee MJ, Yang KC, Shyu YC ym. Attention-deficit hyp... » 12. Jos masennus on ensisijainen ongelma, hoito tulisi kohdistaa masennukseen (psykoterapia ja tarvittaessa masennuslääkitys). Mikäli ADHD-oireet ovat edelleen häiritseviä, voidaan lisätä ADHD-lääkitys.

Jos tarkkaavuushäiriötä ei ole diagnosoitu lapsuudessa, voidaan diagnoosi asettaa vielä aikuisuudessakin. Kaikki lapsuudessa alkavat keskittymisvaikeudet eivät välttämättä johdu neuropsykiatrisesta häiriöstä, kuten ADHD:sta. Taustalla voi olla myös esimerkiksi oppimishäiriö, käytöshäiriö, koulukiusaaminen, fyysinen sairaus tai ongelmallinen perhetilanne. Jos keskittymisvaikeudet alkavat aikuisuudessa, on syytä tarkastella senhetkistä elämäntilannetta: onko työ liian hektistä, saako henkilö liian vähän unta tai onko elämäntilanne yleisesti hyvin kuormittava? Myös työ, joka sisältää runsaasti ulkoisia häiriötekijöitä ja jatkuvia keskeytyksiä heikentää helposti keskittymiskykyä. Aikuisuudessa alkavien keskittymisvaikeuksien taustalla voi olla myös jokin mielenterveyden häiriö. Esimerkiksi masennus ja ahdistuneisuus heikentävät lähes poikkeuksetta henkilön keskittymiskykyä. Vaikeat keskittymisvaikeudet saattavat liittyä myös esimerkiksi kaksisuuntaisen mielialahäiriön maaniseen vaiheeseen.

Myös itsetuhoisuus, käytös- ja uhmakkuushäiriö, pakko-oireinen häiriö, agorafobia ja päihteiden käyttö olivat tavallisempia kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla kuin masentuneilla ADHD-oireisilla lapsilla, samoin ongelmat ikätoverisuhteissa ja vanhempien kanssa. Tavallisesti masennus alkaa useita vuosia ADHD-oireiden alkamisen jälkeen ja voi liittyä oireiden aiheuttamiin ongelmiin koulussa ja kotona. Oireita arvioitaessa on otettava huomioon myös ADHD-lääkityksen vaikutus mielialaan. Joillakin lapsilla ja nuorilla lääkehoito voi aiheuttaa mielihyvän menetystä tai mielialojen vaihtelevuutta. Masennuksen riskiä lapsella tai nuorella lisäävät «Drabick DA, Gadow KD, Sprafkin J. Co-occurrence of... » 9, «Ostrander R, Herman KC. Potential cognitive, paren... » 10, «Meinzer MC, Pettit JW, Viswesvaran C. The co-occur... » 11 vaikeat ADHD-oireet samanaikainen ahdistus- tai käytöshäiriö tunteiden säätelyn vaikeus sosiaalisten taitojen vaikeudet kielteiset elämäntapahtumat (ihmissuhdemenetykset, epäonnistumiset, kiusatuksi tuleminen) negatiiviset tai depressiiviset ajatukset vanhemmuuteen liittyvät ongelmat perheenjäsenten väliset ristiriidat ja vähäinen yhteenkuuluvuus, vanhemman ja lapsen etäiset välit vanhempien tyytymättömyys avioliittoonsa geneettinen alttius: lähisukulaisen masennus.

Näissä tapauksissa keskittymisvaikeudet helpottuvat yleensä mielenterveyshäiriön asianmukaisella hoidolla. Keskittymisvaikeudet ovat yleisiä myös aivovamman kokeneilla ihmisillä. Lisää tietoa verkossa Tarkkaavuuden ja yliaktiivisuuden ongelmat (Terveyskirjasto) ADHD (Terveyskirjasto) Oppaat ja ladattavat materiaalit (ADHD-liitto Ry) ​​​

Avainsanat: levottomuus, ajatusten harhailu Keskittymisvaikeudet ilmenevät tyypillisesti töissä tai opinnoissa tilanteessa, jossa tulisi keskittyä johonkin tiettyyn asiaan pidemmän aikaa. Ne voivat näkyä myös arjessa esimerkiksi vaikeutena seurata keskusteluja ja odottaa omaa puheenvuoroaan. Keskittymisvaikeudet voivat näkyä esimerkiksi ajatusten harhailuna. Pienikin häiriötekijä voi tuntua vievän huomion mukanaan. Henkilö saattaa myös tehdä paljon huolimattomuusvirheitä, unohdella asioita tai kokea olonsa levottomaksi. Keskittymisvaikeuksille voi olla lukuisia syitä. Yksinkertaisimmillaan kyse voi olla esimerkiksi stressistä tai unenpuutteesta. Keskittymisvaikeuksien syynä voi kuitenkin olla myös esimerkiksi neuropsykiatrinen häiriö (kuten AHDH), oppimisvaikeus, aivovaurio tai jokin mielenterveyden ongelma (kuten masennus tai ahdistuneisuus). Lue lisää Keskittymisvaikeuksien syitä ADHD:n ja ADD:n oireet ovat havaittavissa jo lapsuudessa. Oireet saattavat lievittyä aikuisikään tullessa, mutta ne voivat myös jatkua ja vaikuttaa kykyyn keskittyä esimerkiksi töissä.

Ja autowerks

ADHD:n psykososiaaliset hoidot (koulun ja muut tukitoimet, käyttäytymisen ohjaus, ADHD-valmennus) kannattaa aloittaa samanaikaisesti masennuksen hoidon kanssa. ADHD:n ja masennuksen samanaikaisuus voi heikentää molempien hoitojen tehoa «Drabick DA, Gadow KD, Sprafkin J. » 10. Kirjallisuutta Karlsson L, Marttunen M, Kumpulainen K. Lasten ja nuorten masennus kirjassa Kumpulainen K, Aronen E, Ebeling H ym. (toim). Lastenpsykiatria ja nuorisopsykiatria. Kustannus Oy Duodecim 2016 Depressio (online). Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Psykiatriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016 (viitattu 24. 2016). Saatavilla internetissä: Tamminen T. Duodecim 2010;126:627-33 «PMID: 20597313» PubMed Blackman GL, Ostrander R, Herman KC. Children with ADHD and depression: a multisource, multimethod assessment of clinical, social, and academic functioning. J Atten Disord 2005;8:195-207 «PMID: 16110050» PubMed Gillberg C, Gillberg IC, Rasmussen P ym. Co-existing disorders in ADHD -- implications for diagnosis and intervention.

  • Lääkärikeskus medicus ylivieska
  • Akkuporakone vertailu 2017
  • Masennus
  • Keskittymisvaikeudet
  • Baby shower kortti

Pitkäaikaisseurannassa masennuksen yleisyys liitännäisoireena pysyi samana 7, 10 ja 13 vuoden ikäisillä. ADHD-nuorilla masennuksen yleisyys oli 12–50% ja oli 5, 5 kertaa yleisempää kuin verrokeilla «Angold A, Costello EJ, Erkanli A. Comorbidity. J C... » 6. Selkeimpiä oireita vakavasta masennuksesta ADHD-diagnoosin saaneilla lapsilla ja nuorilla ovat sosiaalinen vetäytyminen, mielihyvän menetys, depressiiviset uskomukset (esimerkiksi "pahat asiat johtuvat tavallisesti minusta"), itsemurha-ajatukset ja psykomotorinen hidastuneisuus «Blackman GL, Ostrander R, Herman KC. » 4, «Diler RS, Daviss WB, Lopez A ym. Differentiating m... » 7. Sen sijaan lievä ärtymys, onneton tai kurja olo tai uneen, ruokahaluun, energisyyteen tai keskittymiseen liittyvät oireet eivät erotelleet riittävän selkeästi ADHD-oireisilla lapsilla masennusta perusoireista. Ilottomuus sekä surullisuuden ja ärtymyksen yhdistelmä olivat tavallisempia ADHD:n liitännäisoireena esiintyvän kaksisuuntaisen häiriön masennusjaksolla kuin yksisuuntaisessa masennuksessa «Wozniak J, Spencer T, Biederman J ym. The clinical... » 8.

Lisätietoa aiheesta 24. 11. 2016 Masennuksen tyypillisiä oireita ovat mielialan lasku sekä tarmon ja toimeliaisuuden puute «Karlsson L, Marttunen M, Kumpulainen K. Lasten ja... » 1, «Depressio (online). Suomalaisen Lääkäriseuran Duod... » 2. Keskeinen oire on toistuva tai pitkäkestoinen surullisuuden, ilottomuuden, alavireisyyden tai ärtyisyyden tunne, joka haittaa toimintakykyä eikä juuri helpotu mieluistenkaan kokemusten yhteydessä «Tamminen T. Childhood depression. Duodecim 2010;12... » 3. Kognitiiviset muutokset ajattelussa ilmenevät pessimistisyytenä, syyllisyyden tunteina sekä mielenkiinnon, keskittymis- ja oppimiskyvyn sekä tarkkaavuuden ongelmina «Depressio (online). » 2. Usein mukana on itsetunnon ja itseluottamuksen heikkenemistä, arvottomuuden kokemuksia ja yksinäisyyttä. Ihmissuhteissa (perheessä tai kaverisuhteissa) voi ilmetä ongelmia masennuksen vuoksi «Depressio (online). » 2. Lisäksi voi esiintyä muun muassa unettomuutta ja ruokahalun muutoksia. Lapsilla oirekuva vaihtelee ikä- ja kehitysvaiheen myötä; aikuisiin verrattuna ärtyneisyys ja motorinen levottomuus ovat tavallisempia.

Itsemurha-ajatuksia ja itsetuhoista käyttäytymistä esiintyy myös lapsilla «Depressio (online). » 2. Lisäksi voi esiintyä ahdistuneisuutta ja pelkoja uhmakkuus- tai käytöshäiriöitä vetäytymistä harrastuksista ja kaveripiiristä. Masentuneisuuden esiintyvyys kasvaa murrosiän myötä erityisesti tytöillä. Arviot masennuksen yleisyydestä ADHD-diagnoosin saaneilla vaihtelevat huomattavasti. Arvioon vaikuttavat mm. ikä ja sukupuoli (masennuksen esiintyvyys lisääntyy nuoruusiässä, ja se on yleisempi tytöillä). Blackman ym. tutkimuksessa «Blackman GL, Ostrander R, Herman KC. Children with... » 4 masennus oli selvästi yleisempää ADHD-diagnoosin saaneilla lapsilla kuin lapsilla, joilla ei ollut ADHD:ta. ADHD-diagnoosin saaneista lapsista 9% täytti masennuksen kriteerit, kun masennuksen yleisenä esiintyvyytenä pidetään 2% lapsista ja 4, 7% nuorista. Gillbergin «Gillberg C, Gillberg IC, Rasmussen P ym. Co-existi... » 5 mukaan 16–26%:lla ADHD-kriteerit täyttävistä lapsista tai nuorista on myös masennus.

Sun, 21 Mar 2021 03:03:32 +0000